Mythes over seksueel grensoverschrijdend gedrag

Mythes over seksueel grensoverschrijdend gedrag zijn hardnekkig en schadelijk. Het is dan ook belangrijk om deze misvattingen te doorbreken voor een cultuur van respect en veiligheid. Daarom ontkrachten we volgende veelvoorkomende pythes over seksueel grensoverschrijdend gedrag:

De persoon heeft geen nee gezegd

De persoon heeft geen nee gezegd


Vroeger werd er veel gesensibiliseerd met ‘nee is nee’, maar eigenlijk klopt dat niet helemaal. Er zijn verschillende redenen waarom iemand bij seksueel grensoverschrijdend gedrag niets zou zeggen: 


  • Fight, flight, freece of fawn effect 
  • Een verschil in machtsverhouding 
  • Niet doorhebben dat er seksueel grensoverschrijdend gedrag plaatsvindt 
  • … 

Het is niet omdat iemand verbaal geen ‘nee’ zegt, dat er daarom sprake is van instemming. 

Het gaat enkel over fysiek geweld

Het gaat enkel over fysiek geweld


Sinds kort wordt er een onderscheid gemaakt tussen hands-on en hands-off seksueel geweld. Er kan dus weldegelijk sprake zijn van seksueel geweld, ook al is het niet fysiek. Onder hands-off seksueel geweld vallen onder andere vormen zoals het ongewenst verspreiden van naaktbeelden, voyeurisme, exhibitionisme, seksuele opmerkingen krijgen… 

 

Binnen een relatie kan seksueel grensoverschrijdend gedrag niet plaatsvinden

Binnen een relatie kan seksueel grensoverschrijdend gedrag niet plaatsvinden


Uit cijfers blijkt dat bijna de helft van alle volwassenen getroffen door seksueel grensoverschrijdend gedrag, de dader een (ex-)partner is. Bij minderjarigen is dat meer dan één op de tien. Het wil dus niet zeggen dat als je in een relatie zit, je je grenzen niet kan aangeven en die van de ander niet moet respecteren.

De persoon heeft

geen verzet getoond

De persoon heeft geen verzet getoond


Het is heel normaal dat als je slachtoffer bent van seksueel grensoverschrijdend gedrag je geen verweer meer kan geven. Dat heeft te maken met de natuurlijke beschermingsreacties. Je kan hierdoor in een actieve of passieve freeze geraken waarbij je de dader probeert te pleasen en je werkt mee, om zo verder conflict te vermijden. Dit is een minder bekende, maar vaak voorkomende reactie. 

Het gebeurt vaker dan vroeger

Het gebeurt vaker dan vroeger


Seksueel geweld komt niet per sé vaker voor dan vroeger maar er wordt wel meer aandacht aan besteed. Het verschil is dat seksueel geweld vandaag de dag meer bespreekbaar is en dat er betere (h)erkenning is. Daardoor durven slachtoffers ook sneller hun verhaal te delen.

Veel aangiftes van seksueel geweld zijn vals

Veel aangiftes van seksueel geweld zijn vals


Door focus op bewijs en de ‘culture of disbelief’ worden getroffenen niet zomaar geloofd. Dat is ook een grote reden waarom 90% van de gevallen geen aangifte doet van seksueel geweld, omdat ze schrik hebben dat ze niet worden geloofd.   

 

In werkelijkheid zijn slechts 5 à 7,5% van de aangiftes vals; dat wil zeggen dat meer dan 90% van de aangiftes wél echt zijn.