Lotgenotengroep

Welkom

Het begon allemaal in 2019 in een gezellige koffiebar, maar inmiddels zijn we uitgegroeid tot meerdere locaties in en rond Antwerpen. In 2024 zijn we bezig met de planning van groepen in andere grootsteden en provincies.

Na 20 jaar te leven met een groot geheim, voelt het letterlijk als terug ademen.


Ik hoop dat elk slachtoffer die het nodig heeft ooit deze stap kan zetten. Een praatgroep is echt meer dan de moeite waard. En geloof me... Er is licht aan het einde van de tunnel.


- Dounia, praatgroeplid

Ondanks de waardevolle steun en veiligheid die professionele hulp kan bieden, kunnen mensen op zoek zijn naar een ander soort begrip, een (h)erkenning die enkel mensen kunnen bieden die weten wat het is om seksueel geweld mee te maken. Daarvoor is lotgenotencontact. Door samen te komen met anderen die seksueel trauma hebben doorgemaakt, krijg je de gelegenheid om jouw eigen verhaal te delen en te horen hoe anderen omgaan met triggers en moeilijke emoties.

© Woordenbrij

© @juliette_handmadecups

© @margo_zonder_t

Gemengde lotgenotengroep voor slachtoffers +18

We organiseren verschillende praatgroepen waar lotgenoten maandelijks samen komen onder begeleiding van een hulpverlener en ervaringsdeskundige.


Lotgenoten weten als geen ander waar je doorgaat. Door ervaringen te delen, help je elkaar verder.


Om de privacy van onze deelnemers te beschermen, word je persoonlijk via mail op de hoogte gehouden van de praktische informatie rond praatgroepen (o.m. locatie, startuur en updates).

Je kan terecht in de volgende praatgroepen:


 • Wilrijk: Maandag en dinsdag
 • Antwerpen: Maandag, dinsdag en donderdag
 • Merksem: Maandag en vrijdag
 • Berchem: Dinsdag
 • Online: Woensdag

Wil jij graag deelnemen?

Plan een kennismakingsgesprek in door te mailen naar:

Jongerengroep voor slachtoffers

14-17 jaar

Als je seksueel geweld hebt meegemaakt, kan je verwarrende gevoelens ervaren zoals schuld, schaamte en verdriet. Om deze gevoelens een plaats te kunnen geven, blijf je er best niet alleen mee zitten.


Onze jongerengroep in Antwerpen Centrum wil een veilige plek creëren voor jongeren die getroffen zijn door seksueel geweld. Het is een lotgenotengroep waar je samen met leeftijdsgenoten kunt samenkomen om te praten, te luisteren en ervaringen te delen. Je bent niet alleen.


Plan een kennismakingsgesprek in door te mailen naar:

Maandelijks op woensdag van 17.30 - 19.30

Lotgenotengroep voor steunfiguren

Niet enkel voor het slachtoffer is seksueel geweld erg ingrijpend, ook als steunfiguur kan het een grote impact hebben als je te horen krijgt wat er gebeurde, als je getuige was...


Seksueel geweld heeft niet alleen invloed op het slachtoffer zelf, maar ook op jou als steunfiguur. Dit betekent dat je, net als het slachtoffer, allerlei intense emoties kunt ervaren.

In de groep voor steunfiguren maken we ruimte om in te gaan op jouw emoties, vragen, zorgen... Deze praatgroep vindt maandelijks plaats in Edegem.

Wil jij graag deelnemen?

Plan een kennismakingsgesprek in door te mailen naar

Jaartraject voor getroffenen van kindermisbruik

Bij deze themagroep richten we ons op (h)erkenning, lotgenotencontact en psycho-educatie voor getroffenen van kindermisbruik.


Onze groep biedt een veilige ruimte waar je jouw ervaringen kunt delen en steun kunt vinden bij anderen die soortgelijke situaties hebben meegemaakt. We begrijpen hoe belangrijk het is om gehoord en begrepen te worden. Daarom wordt de groep begeleid door een therapeut met expertise in het thema kindermisbruik, evenals een professionele hulpverlener die zelf ervaringsdeskundige is.


De praatgroep vindt maandelijks plaats in Antwerpen.

Wil jij graag deelnemen?

Plan een kennismakingsgesprek in door te mailen naar

Praktische informatie

Werking praatgroep

 • Praatgroepen gaan maandelijks door onder begeleiding van een therapeut en ervaringsdeskundige (jongerengroep gaat twee keer per maand door)
 • In het begin doen we een rondje om te horen hoe het met iedereen gaat
 • Vervolgens wordt de tijd verdeeld per deelnemer zodat iedereen die wil dieper kan ingaan op hun voorbije weken. Twijfels, moeilijke momenten, tegenslagen of juist overwinningen kunnen op tafel gelegd worden.
 • We eindigen met een afsluitend rondje


Tijdens de praatgroep moedigen we aan om je grenzen te stellen en ook te bewaken. Wanneer het te veel is, mag je dit altijd aangeven en je even afzonderen.


Praktische info

 • Aantal deelnemers:
  max 10 personen per praatgroep
 • Frequentie:
  Een praatgroep gaat maandelijks door
 • Duur:
  Gemiddeld 2 uur per praatgroep
 • Locatie:
  Op basis van waar je woont en je beschikbaarheid, kan je een bepaalde praatgroep kiezen. Dit wordt verder besproken in het kennismakings-gesprek. Om de privacy van onze deelnemers te beschermen, word je persoonlijk via mail op de hoogte gehouden van de praktische informatie rond praatgroepen (o.m. locatie, startuur en updates).


Prijzen

 • Groep +18: €5 per praatgroep of €50 per jaar (12 sessies/jaar)
 • Groep -18: €3,1 per praatgroep of €75 per jaar (24 sessies/jaar)


Indien je in de mogelijkheid bent om vooruit te betalen voor één jaar, vragen we om dit bij het begin van je traject te doen voor de komende praatgroepen dat jaar.


Indien dit financieel niet haalbaar is, bespreken we graag samen de mogelijkheden tot sociaal tarief.

Contact


Ben jij slachtoffer, steunfiguur of pleger en heb jij nood aan eender welke vorm van hulp? Stuur dan een mailtje naar help@puntvzw.be.

 

Heb je een juridische vraag? Stuur dan een mailtje naar juridisch@puntvzw.be.

 

Wil je graag een vorming organiseren? Stuur dan een mailtje naar vormingen@puntvzw.be.

 

Heb je andere vragen over onderzoeken, literatuur of wil je meer informatie over onze meldpunten? Stuur dan een mailtje naar info@puntvzw.be.

 
 
 
 
Vraag tot lotgenotengroep
Vraag tot doorverwijzing
Juridische vraag
Anders
 
 
 

Door het invullen van jouw contactgegevens in dit contactformulier geef je aan Punt.vzw jouw toestemming om jouw persoonsgegevens te gebruiken zodat wij kunnen antwoorden op jouw vragen of opmerkingen. Voor meer informatie over de verwerking van jouw persoonsgegevens door Punt.vzw kan je een kijkje nemen in  onze privacyverklaring.