Punt. vzw


Punt. vzw is in 2019 opgericht omdat er niet veel hulpaanbod was voor slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Punt is nog steeds hetzelfde als toen: één organisatie waar je met al je vragen rond het onderwerp naartoe kunt op een laagdrempelige, maar professioneel onderbouwde manier.

 

De grootste prioriteit van Punt is het helpen van slachtoffers. Wij zien slachtoffers als meer dan wat hen overkomen is. Dat is onderdeel van hen, maar daarnaast hebben zij nog zo veel sterktes die vaak over het hoofd worden gezien.

© De Standaard

De Stille Mars


De lancering van Punt.vzw is inmiddels onlosmakelijk verbonden aan de Stille Mars tegen Seksueel Geweld in Antwerpen. Op 12 mei 2019 werd die georganiseerd door Eline Van Hooydonck, Charlotte Ruytjens en Ayke Gubbels. Naar aanleiding van de zaak Julie Van Espen kwamen er toen 15.000 mensen op straat in de strijd tegen seksueel geweld. Op het einde van de mars werd er opgeroepen om een prioriteit te maken van seksueel geweld.


De veranderingen op het vlak van beleid – die in een stroomversnelling zijn gekomen in de daaropvolgende jaren – hebben we onder meer te danken aan de massale opkomst bij deze mars, ter ere van Julie Van Espen.

Als ik terugkijk naar 2019, dan zou dat zijn naar twee praatgroepen in een koffiebar, de Vigo's, in Antwerpen. Maar ook dat we binnen de week al het gevoel hadden dat we met te weinig waren, en dat we nieuwe groepen moesten opstarten.


Ayke Gubbels (oprichter)